İster tattığı lezzetleri evinde denemekten keyif alan amatör bir aşçı olun isterseniz de profesyonel bir şef... Bıçak çeşitleri, mutfağa giren herkesin en büyük yardımcısı! Her biri farklı amaçlara hizmet eden onlarca çelik bıçak çeşidi mevcut. Peki, hangisinin sizin aradığınız kalitede olduğunu biliyor musunuz?
Mutfak hemen herkes için evin en en sıcak ve davetkar mekanlarından biri. Fırından yeni çıkan ekmeğin baştan çıkarıcı dumanı, sucukların üzerine kırılan yumurtaların iştah körükleyen kokusu, ekmek bıçağından etrafa yayılan o akıl çelici çıtırtı... Tüm bu duyusal cazibeler sizi ansızın çocukluk yıllarınıza götürebilecek güce sahip! Peki, bugünkü deneyimlerinizle mutfaktaki becerilerinizi ustaca ve kolaylıkla gözler önüne sereceğiniz yeni bir dönem başlatmaya ne dersiniz?
Mutfağı bir ressamın tuvali gibi düşünebilirsiniz. Atacağınız en küçük adımla dahi büyük resimde köklü değişiklikler yaratmanız mümkün. Yani anlayacağınız, mutfağınızı eşsiz sanat eserleri yaratacağınız tam donanımlı bir atölyeye ya da deneme-yanılma tahtasına dönüştürmek sizin elinizde. Ancak nasıl ki bir ressam boyalarından fırçalarına kadar tüm malzemelerini özenle seçiyorsa, siz de tüm mutfak araçlarınızı özenle seçmelisiniz. Bunun için de elbette, işe önce bıçaklardan başlamak gerek!
3. Bıçaklarda Çelik Kullanmanın Önemi Nedir?
Çelik, dayanıklı yapısıyla bıçak üretiminde en çok kullanılan maddeler arasında ilk sırada yer alıyor. Bıçağın sağlam bir çelikten üretilmesi uzun ömürlü bir kullanım sağlaması açısından büyük önem taşıyor. Bıçaklarda çelik kullanmanın dört ana nedeni bulunuyor:
- Aşınma Direnci: Bıçakta kullanılan çeliğin kalitesi keskinliği doğrudan etkiliyor. Dolayısıyla bıçağın aşınma direnci ne kadar yüksek olursa bilenme sıklığı düşük, keskinliği ise yüksek oluyor.
- Dayanıklılık (Tokluk): Bıçağın uzun süre keyifle kullanılabilmesi için kırılmadan ve çatlamadan genel formunu koruması gerekiyor. Bilhassa sert kemikleri kesmek veya etleri parçalamak için tokluk derecesi yüksek bir bıçak kullanılması öneriliyor. Bu da ancak kaliteli bir çelik sayesinde mümkün oluyor.
- Korozyon Direnci: Bir bıçağın korozyon direnci yükseldikçe paslanma ihtimali düşüyor. Çeliklerin alaşımına eklenen krom elementi sayesinde paslanma direnci artırılabiliyor.
- Sertlik: Bir bıçağın uzun yıllar boyunca dayanıklı yapısını koruması için elbette ki sert olması gerekiyor. Ancak bıçaklarda kullanılan çeliğin sertlik derecesi ne kadar yüksekse kırılma olasılığı da o denli yüksek oluyor.
Bıçaklarda kullanılan çeliğin kalitesi alaşımda yer verilen metallerin yoğunluğuna, oranına ve bıçağın üretim tekniklerine göre değişkenlik gösteriyor. Pirge, yüksek karbonlu paslanmaz çelik bıçaklarını üretirken buzul ısıl işlem uygulaması sayesinde optimum sertlik avantajı sunuyor. İki kez bilenmiş olan Pirge bıçak çeşitlerinde ayrıca elden kaymama özelliği de bulunuyor. Yemek tutkunuza profesyonel dokunuşlar yapmak için siz de bıçak seçiminizi Pirge’den yana yapabilirsiniz!